Welcome to Our Website

Patronlar Dünyası’na konuşan eski Cumhuriyet savcısı Ali Özgündüz, ‘mağdur’ foncuların yargılanabileceğini söyledi

Ali Kemal ERDEM’in özel haberi

Kamuoyunda “Fatih Terim Fonu” olarak da bilinen aralarında futbol dünyasından ünlü isimlerin de olduğu 18 kişinin 25 milyon 770 bin dolar ve 7 milyon 384 TL dolandırılması olayında her gün yeni bir gelişme yaşanıyor.

Dolandırıcılık suçlamasıyla açılan davada Denizbank Levent Büyükdere Şube Müdürü Seçil Erzan’ın da arasında bulunduğu yedi kişi yargılanıyor.

Seçil Erzan’ın 226 yıl hapsi talep ediliyor.

Son olarak dün Denizbank bir açıklama yaptı.

Denizbank açıklamasında söz konusu olayla ilgisinin bulunmadığını belirterek, şikayetçi isimlerin bilerek Erzan’ın merkezinde olduğu saadet zincirine dahil olduklarını öne sürdü.

Olaya dair yeni bilgiler ortaya çıktıkça yeni sorular da akla gelmeye devam ediyor.

Eski Cumhuriyet Savcısı ve eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, dün X şimdilik çok akıllara çok gelmeyen bir noktaya temas etti.

Mağdur isimler her ne kadar dolandırıldıklarını iddia etseler bile bazıları Erzan ile temasta bulundukları süre içerisinde kendilerine vaat edilen faizden de para kazandı.

“NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK OLAYI”

Ali Özgündüz, bu konuya değindi.

X hesabındaki paylaşımında Özgündüz önce “Denizbank eski Şb. Md. Seçil Erzan’ın, yüksek faiz/kar payı vaadi ile milyonlarca dolar toplaması ve geri ödememesi olayı, tipik bir ”nitelikli dolandırıcılık” olayıdır” tespitinde bulundu.

“ALINAN MİLYONLARCA DOLAR NEREDE?”

Özgündüz, TCK’nın 282. Maddesi’ne (suçtan kaynaklanan malvarlığı değerini aklama suçu öncüllü bir suç) dikkat çekerek önce “Asıl mesele alınan milyonlarca dolar nerede?” sorusunu sordu ve devam etti:

“Bu paralar, TCK’nın 282. maddesi kapsamında kalan, ‘suçtan kaynaklı malvarlığı’ sayıldığı için, her kim tarafından alınmış/saklanmış ise o kişiler hakkında da ”suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçundan dolayı soruşturma yapılmalı ve bu paralara el konularak mağdurlara teslim edilmelidir. Bu arada; alınan astronomik faizler/kar payları da bu kapsamda değerlendirilmelidir. “

“VERDİĞİ PARADAN ÇOĞUNU ALANLARDAN GERİ ALINMALI”

Özgündüz mesajının finalinde ise “Yani verdiği paradan daha çoğunu alanlardan bu paralar geri alınmalıdır. Bütün bu paraların kaynağı da ayrıca araştırılmalı” diyerek bitirdi.

PARAYA EK KONULUP GERÇEK SAHİBİNE İADE EDİLİR

Söz konusu ifadeleriyle ilgili Ali Özgündüz’e ulaştık.

Emekli savcı Özgündüz, mesajındaki görüşlerini bir kez daha tekrar ederek, “Müştekilerin ana para dışında faiz adı altında para almışlar ve bu para başkalarından alınan paradan verilmiş ise, dolandırıcılıktan elde edilen, yani suçtan kaynaklı mal varlığı olduğu için o paraya el konulup gerçek para sahibine iade edilir” dedi ve ekledi:

HAKLARINDA TCK 282. MADDESİ’NDEN İŞLEM YAPILIR

“Hatta o kişiler bu olayı bilerek parayı kabul etmiş ve bunu gizliyorlar veya başka türlü kazanç olarak gösterip sisteme giriş yapmışlar ise ayrıca haklarında TCK 282. Maddesi’nden işlem yapılır.”

Ali Özgündüz – Eski Cumhuriyet Savcısı

“EK İDDİANAME DÜZENLENMESİ LAZIM”

Özgündüz, “Savcı mütalaa aşamasında mahkemeden bu yönde bir talepte bulunabilir mi?” sorusuna ise Özgündüz, “Hayır, o konuda ayrıca ek iddianame düzenlenmesi lazım.

Bildiğim kadarıyla konu Seçil Erzan’ın mahkemedeki ifadeleriyle ortaya çıktığı için, ana para dışında fazladan faiz/kar payi adı altında ödenen paranın kimlerden alınan para olduğu araştırılıp tespit edilerek o kişilerden iade olarak alınıp asıl para sahibine ödenmesi lazım” dedi.

Özgündüz, şunu da ekleyerek “Elbette bunun ispatı sadece Seçil Erzan ve bu işlere aracılık yapan kişilerin ifadesiyle ve varsa el yazısıyla da yazılmış olsa da imzalı belgeyle mümkün olacaktır. Savcı yeni durumlara göre yeni bir suç duyurusu veya ek iddianame talep edebilir” diye konuştu.

SAADET ZİNCİRİNİ BİLEREK KABUL ETMİŞLERSE PARAYI GERİ VERMELERİ GEREKEBİLİR

Özgündüz, bu düzenlemeler Fatih Terim, Arda Turan gibi popüler isimler içinde geçerli olabileceğini kaydederek, “Her kime ana para dışında bir ödeme yapılmış ise; bu paranın kaynağı başka birinden alınan para olduğu ispatlandığında bu suçtan kaynaklı mal varlığı olarak kabul edilerek o kişiden alınıp mağdura teslim edilmesi gerekmektedir. Fatih Terim veya başkası, bu saadet zinciri olayını bilerek yüksek miktarda faiz/kar payını kabul etmiş ve saklamış ise ayrıca TCK 282. Madde düşünülebilir” diyerek sözlerini bitirdi.

Son olarak hatırlatmak gerekirse TCK 282’ye istenilen cezalar da işlenen suçun niteliğine göre değişiklik gösteriyor.

İSPATI HALİNDE HAPİS CEZASI VAR

Alt sınırı altı ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tâbi tutan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

Ek fıkrada ise “birinci fıkradaki suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, bu suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın alan, kabul eden, bulunduran veya kullanan kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” deniyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir