Türkiye yeni yıla zamlarla girdi: ÖTV, MTV, harçlar, cezalar…

Gelir Vergisi Oranları Yeniden Belirlendi

Yeni yılda vergi sisteminde yapılan değişikliklerle birlikte gelir vergisi oranları da yeniden düzenlendi. Yeni yılda yeniden değerleme oranının yüzde 43,93 olarak belirlenmesiyle vergi ve harçlar, gelir vergisi tarifesi, mükelleflerin yararlanacağı istisna tutarları arttı. Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan maktu had ve tutarlar, yeniden değerleme oranında artırıldı.

Gelir Vergisi Tarifesi Değişti

ANKA’nın derlemesine göre, 2025 yılında uygulanacak olan gelir vergisi tarifesi şu şekilde güncellendi: ilk dilim 110 bin liradan 158 bin liraya, ikinci dilim 230 bin liradan 330 bin liraya, üçüncü dilim 580 bin liradan 800 bin liraya çıkarıldı. Ücretli çalışanlarda ise 870 bin lira olan üçüncü dilim 1 milyon 200 bin lira olarak güncellendi. Bu değişikliklerle birlikte tüm gelir vergisi mükellefleri daha geç üst dilimlerden vergi ödeyecekler.

Asgari Ücrette Artış

Asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artış gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansıdı. Bu nedenle, tüm ücretliler 2025 yılında 47 bin 519,79 lira gelir vergisi ve damga vergisi ödemeyecekler.

Engellilere Yeni Düzenleme

Engellilere uygulanan aylık vergi indirimi tutarları yeniden değerleme oranında artırıldı. Engellilik derecesine göre, aylık bin 700, 4 bin ve 6 bin 900 lira olan indirim tutarları, sırasıyla 2 bin 400, 5 bin 700 ve 9 bin 900 liraya yükseltildi.

MTV, Pasaport ve Ehliyet Harçları Arttı

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), pasaport ve ehliyet harçları da artış gösterdi. MTV yüzde 43,93 oranında artırılarak 2025 yılında daha yüksek seviyelere çıkarıldı. Ayrıca, pasaport ve ehliyet harçları da yeni düzenlemelerle arttı.

Diğer vergi ve harçlarla ilgili detaylı bilgiye haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Related Posts

AB, İran’a saldırıların ardından enerji fiyatlarını yakın takibe aldı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Paula Pinho, İran’da yaşananların ardından enerji ürünlerinin fiyatlarına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Küresel enerji geçişi için elektrik altyapısına 21,4 trilyon dolar yatırım gerekli

Küresel enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklara yönelik yatırımlar artarken, altyapı ve piyasa yapılarındaki yetersizlikler, sistemin bütüncül dönüşümünü zorunlu kılıyor. Bu kapsamda, sadece elektrik iletim altyapısına 2050’ye kadar 21,4 trilyon dolarlık yatırım gerektiği hesaplanıyor.

Bazı ürünlere karşı uygulanan damping önlemlerinin yürürlük süresi 5 yıl uzatıldı

Sentetik mensucat, paslanmaz çelikten borular ve polistiren ürünlerinde, mevcut dampinge karşı önlemlerin yürürlük süresi 5 yıl daha uzatıldı.

Söylenen kilometreler kandırmaca çıktı! Bakanlıktan markalara ceza yağdı

Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatan elektrikli araç markalarına ceza kesti.

‘Araç muayenede kredi kartı tahsilat farkı kabul edilemez’

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Palandöken, araç muayene istasyonlarına araçlarını muayeneye getiren vatandaşlardan kredi kartı ile ödemelerde ek komisyon alınmasının haksızlık olduğunu açıkladı.

Tüketici Birliği’nden kiracılara güvence: Banka açıklamasına “kira bedeli” yazılmasa da ödeme geçerli

Tüketici Birliği’nden kiracılara güvence: Banka açıklamasına “kira bedeli” yazılmasa da ödeme geçerli