Türkiye güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkardı

Türkiye Güneş Enerjisi Kapasitesini Hızla Arttırıyor

Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in son raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi 2024 sonunda 19,6 gigavatı geçerek önemli bir milestona ulaştı.

Temmuz 2022’de ulaşılan 9,7 gigavat seviyesinden bu yana geçen 2,5 yılda güneş enerjisi kapasitesi ikiye katlanarak büyük bir artış gösterdi.

2025 yılı sonuna kadar 18 gigavatlık güneş enerjisi hedefini Ağustos 2024’te gerçekleştiren Türkiye, belirlenen hedeflere erken ulaşarak dikkat çekiyor.

Güneş Enerjisi Kapasitesi Öztüketimle Yükseliyor

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artışta, öztüketim odaklı güneş enerjisi projelerinin %94’lük büyük bir payı bulunuyor.

Son 2,5 yılda güneş enerjisi kurulu gücü %100’ün üzerinde artış gösterirken, bu ivmeyi daha önce 2018-2022 arasındaki dört yıllık dönemde görmüştük. Ember’in tahminlerine göre, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini 2035’e kadar 120 gigavata çıkarması bekleniyor.

Güneş Enerjisinde Yeni Fırsatlar

Ember’in raporuna göre, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırmaya devam edecek.

Ayrıca, Türkiye’nin en az 53 gigavat yüzer güneş enerjisi santrali potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Bu projelerin YEKA kapsamında ihale edilmesi, yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasına ve kullanılmayan su yüzeylerinin değerlendirilmesine katkı sağlayacak.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Enerji İthalatını Azaltıyor

Rapora göre, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payıyla son 2,5 yılda enerji ithalatı maliyetleri 15 milyar dolar azaldı.

Bu süreçte sadece güneş enerjisi, ülkenin elektrik ihtiyacının %6’sını karşılayarak 5,4 milyar dolarlık gaz ithalatını engelledi.

Enerji Dönüşümünde Türkiye’nin Potansiyeli

Ember Türkiye Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş’e göre, Türkiye’nin son yıllardaki güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artış, ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir adım attığını gösteriyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesini hızla artırarak 2025 hedeflerini aşması, ülkenin daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini gösteriyor. Gümüş, Türkiye’nin enerji dönüşümündeki kararlılığının uluslararası alanda da tanınmasının önemine vurgu yapıyor.

Related Posts

Kirazda tane hesabı devri! 3 adet kiraz 1 ekmekten pahalı

Muğla Datça’da satılan Napolyon kirazının tanesi neredeyse altın değerinde. Kilosu 600 TL’ye ulaşan kirazın yalnızca 3 tanesi 18 TL’ye satılırken, ilçede bir ekmek 15 TL’ye alınabiliyor. Artık meyve değil, adeta vitrinlik bir lüks tüketim ürünü …

Bankada kredi markette raf yapay zekâya emanet

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), hazırladığı raporla yapay zekâ uygulamalarını masaya yatırdı.

AB, İran’a saldırıların ardından enerji fiyatlarını yakın takibe aldı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Paula Pinho, İran’da yaşananların ardından enerji ürünlerinin fiyatlarına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Küresel enerji geçişi için elektrik altyapısına 21,4 trilyon dolar yatırım gerekli

Küresel enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklara yönelik yatırımlar artarken, altyapı ve piyasa yapılarındaki yetersizlikler, sistemin bütüncül dönüşümünü zorunlu kılıyor. Bu kapsamda, sadece elektrik iletim altyapısına 2050’ye kadar 21,4 trilyon dolarlık yatırım gerektiği hesaplanıyor.

Bazı ürünlere karşı uygulanan damping önlemlerinin yürürlük süresi 5 yıl uzatıldı

Sentetik mensucat, paslanmaz çelikten borular ve polistiren ürünlerinde, mevcut dampinge karşı önlemlerin yürürlük süresi 5 yıl daha uzatıldı.

Söylenen kilometreler kandırmaca çıktı! Bakanlıktan markalara ceza yağdı

Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatan elektrikli araç markalarına ceza kesti.