Deprem düzenlemesi: Artık onlara da ceza geliyor

Depremler Sonrası İnşaat Sektöründe Devrim Niteliğinde Düzenleme Geliyor

Türkiye, 6 Şubat depremlerinin ardından müteahhitlerin ve diğer sorumluların yargılanmasını konuşurken, inşaat sektöründe önemli bir düzenleme geliştiriliyor. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Genel Başkanı Nazmi Şahin, sektörde devrim niteliğinde bir düzenlemenin hayata geçirileceğini belirtti. Bu yeni sistem sayesinde, bundan sonra sadece müteahhitler ve mühendisler değil,

İşçilik Hataları

Nazmi Şahin, her büyük deprem sonrası hazırlanan teknik raporlarda en dikkat çekici unsurun “işçilik hataları” olduğunu vurguladı. Daha önce sadece proje sahipleri ve şantiye şefleri yargılanırken, ustalar cezai sorumluluk taşımıyordu. Şahin’in açıklamalarına göre, yeni yönetmelikle bu durum değişecek.

“ŞantiyeM” Sistemi Geliyor

Yeni düzenlemeyle birlikte, inşaat ve tesisat işlerinde çalışacak ustaların “ŞantiyeM” adlı dijital sisteme kaydolmaları zorunlu hale gelecek. Bu kayıtlar e-Devlet üzerinden yapılacak ve her 5 yılda bir yenilenecek.

Şahin, bu sistem sayesinde mesleki yeterlilik belgesi veya ustalık yetki belgesi olmayan kişilerin artık şantiyelerde çalışamayacağını belirtti.

Şantiye Şefine de Sorumluluk Geliyor

Yeni sistem, sadece ustaları değil, şantiye şeflerini de daha fazla sorumluluğun altına sokacak. Şantiye şefleri, işe alınan her ustaya 3 gün içinde “ŞantiyeM” sistemine kaydolmak zorunda olacak. Aynı zamanda, işin her aşamasında teknik düzenlemelere ve iş güvenliği kurallarına uyulması da şefin sorumluluğunda olacak.

Şahin, planlanan düzenleme ile ustaların bilgi ve beceri seviyelerinin kayıt altına alınacağını ve yapılan işlerde sorumluluk paylaşımının daha net olacağını söyledi. Bu sayede, özellikle deprem gibi afet durumlarında sorumluluk zincirinin düzgün çalışacağı ve niteliksiz işçilik nedeniyle oluşan hasarların önüne geçileceği hedefleniyor.

Related Posts

Kirazda tane hesabı devri! 3 adet kiraz 1 ekmekten pahalı

Muğla Datça’da satılan Napolyon kirazının tanesi neredeyse altın değerinde. Kilosu 600 TL’ye ulaşan kirazın yalnızca 3 tanesi 18 TL’ye satılırken, ilçede bir ekmek 15 TL’ye alınabiliyor. Artık meyve değil, adeta vitrinlik bir lüks tüketim ürünü …

Bankada kredi markette raf yapay zekâya emanet

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), hazırladığı raporla yapay zekâ uygulamalarını masaya yatırdı.

AB, İran’a saldırıların ardından enerji fiyatlarını yakın takibe aldı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Paula Pinho, İran’da yaşananların ardından enerji ürünlerinin fiyatlarına ilişkin gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.

Küresel enerji geçişi için elektrik altyapısına 21,4 trilyon dolar yatırım gerekli

Küresel enerji sektöründe yenilenebilir kaynaklara yönelik yatırımlar artarken, altyapı ve piyasa yapılarındaki yetersizlikler, sistemin bütüncül dönüşümünü zorunlu kılıyor. Bu kapsamda, sadece elektrik iletim altyapısına 2050’ye kadar 21,4 trilyon dolarlık yatırım gerektiği hesaplanıyor.

Bazı ürünlere karşı uygulanan damping önlemlerinin yürürlük süresi 5 yıl uzatıldı

Sentetik mensucat, paslanmaz çelikten borular ve polistiren ürünlerinde, mevcut dampinge karşı önlemlerin yürürlük süresi 5 yıl daha uzatıldı.

Söylenen kilometreler kandırmaca çıktı! Bakanlıktan markalara ceza yağdı

Ticaret Bakanlığına bağlı Reklam Kurulu, tüketiciyi aldatan elektrikli araç markalarına ceza kesti.