Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

ALES-2 ne zaman? ÖSYM AİS sınav yerleri sorgulama ekranı! ALES – 2 sınav giriş belgeleri yayınlandı mı?

ALES 2025 sınav tarihine sayılı günler kala  yüksek lisans ve doktora adayları merak içerisinde “ALES-2 ne zaman?” ve “ALES-2 sınav yerleri ve giriş belgeleri açıklandı mı?” sorularının cevabını araştırıyor. Bilindiği üzere sınav tarihi ÖSYM tarafından yayınlanan sınav takvimiyle birlikte belli oldu. Sınav yerleri ise sınav giriş belgeleri üzerinden sorgulanıyor. Peki, ALES sınav giriş belgeleri yayınlandı mı? ALES sınav yerleri belli oldu mu? Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte ALES sınav giriş belgesi sorgulama ekranı…

Mutlak butlan ne demek? CHP Kongre davasından Mutlak butlan kararı çıkarsa ne olur?

Mutlak butlan davası, CHP Kongresi kararını bekleyen pek çok vatandaşın yakından takip ettiği konu olmaya başladı. Hukuki bir işlemin baştan itibaren kanuna, kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olması gibi ciddi ve düzeltilemez eksiklikler taşıması nedeniyle tamamen geçersiz sayılmasını ifade eden mutlak butlan, CHP Kongresinin hiç yapılmamış kabul edilmesi gibi sonuçlar doğurabilecek. Mutlak butlan durumunda, mahkeme bu durumu kendiliğinden (re’sen) araştırır ve dikkate alır; tarafların bunu ileri sürmesine gerek yoktur. Peki, CHP için mutlak butlan ne demek? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

HAZİRAN AYI ÖĞRETMEN SEMİNERLERİ || Öğretmen seminerleri ne zaman bitiyor, kaç gün sürecek? Yaz dönemi öğretmen seminerleri online mı, yüz yüze mi?

Haziran dönemi öğretmen seminerleri takvim bilgisi, mesleki çalışma programına katılacak eğitimciler tarafından sorgulanıyor. Okullar 20 Haziran 2025 Cuma günü kapandı. Okulların ardından da öğretmenler için mesleki gelişim seminerleri gerçekleştirilecek. Eğitimcilerin mesleki becerilerini geliştirmek, yeni müfredat değişikliklerini öğrenmek ve yenilikçi eğitim yöntemlerini keşfetmek amacıyla gerçekleştirilen bu seminerler, öğretmenlerin yaz tatili planlarını ve mesleki hazırlıklarını doğrudan etkiliyor. Peki Öğretmen seminerleri ne zaman, nasıl yapılacak? Yaz dönemi öğretmen seminerleri online mı, yüz yüze mi? İşte ayrıntılar…

Sakarya Üniversitesi, THE 2025 etki sıralamasında yükseldi

Sakarya Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından yayımlanan 2025 Etki Sıralaması’nda (Impact Rankings) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmalarıyla Türkiye genelinde 14–18 aralığında yer aldı.

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? 2025 resmi tatil takvimi

15 Temmuz resmi tatil mi olacak, sorusu milyonlarca kamu ve özel sektör çalışanının gündeminde yer alıyor. Bu sene de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde yurt genelinde anma törenleri ve etkinlikler düzenlenecek. Pazartesi gününe denk gelen 15 Temmuz’da resmi kurumların çalışma durumuna göre planlarına yön verecek olanlar, resmi tatiller takvimine yoğunlaştı. Kurban Bayramı sonrası 15 Temmuz tatiline yönelen özel sektör çalışanları, bu tarihte çalışmaları durumunda mesai ücreti alıp almayacaklarını da merak ediyor. Mevzuata göre resmi tatil günlerinde kamu kurumları kapalı oluyor. Peki, 15 Temmuz tatil mi, yarım gün mü? 15 Temmuz hangi gün? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler.

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı

Restorasyonu tamamlanan 1600 yıllık Mor Kiryakus Manastırı turizme açıldı