Periferik arter hastalığı nedir, belirtileri neler? Periferik arter hastalığı tedavisi nasıl olur? Prof. Uğur açıkladı

Periferik Arter Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Uğur, periferik arter hastalığının önemine dikkat çekerek, belirtileri ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi verdi.

‘Periferik Arter Hastalığı Günlük Yaşam Aktivitelerini Sınırlar’

Prof. Dr. Murat Uğur, periferik arter hastalığının en sık nedeninin damar sertliği olduğunu belirtirken, hastalığın günlük yaşam aktivitelerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Aterosklerozun en önemli risk faktörlerinin sigara, hipertansiyon, yüksek kolesterol, yaş ve diyabet olduğunu vurguladı. Periferik arter hastalığı olan bireylerde ölüm riskinin diğerlerine göre daha yüksek olduğunu belirten Uğur, hastalığın erken dönemde teşhis edilip tedavi edilmesinin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

‘Bacak Ağrılarına Dikkat’

Prof. Dr. Murat Uğur, hastaların yarısında belirgin şikayet olmamasına rağmen, periferik arter hastalığının bacaklarda çeşitli belirtilerle kendini gösterebileceğini açıkladı. Hastaların erken dönemde hekime başvurması gerektiğini ifade eden Uğur, hastalığın belirtilerini detaylı bir şekilde sıraladı.

  • Bacaklarda kıllanmada azalma
  • Kaslarda incelme
  • Tırnaklarda kırılma
  • Bacakta solukluk ve morluk
  • Deride kalınlaşma ve parlak görünüm
  • Bacaklarda hissizlik
  • Soğukluk
  • Ülsere yaralar
  • Erkeklerde sertleşme problemi
  • Yürürken dinlenme ihtiyacı

‘Haftada En Az 3 Gün Yürüyüş Yapılmalı’

Periferik arter hastalığının tanısının detaylı bir fizik muayane sonrası konulduğunu belirten Prof. Dr. Murat Uğur, tedavide risk faktörlerinin azaltılmasının önemine değindi. Sigara, tansiyon, kan şekeri ve kolesterol değerlerinin düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Uğur, düzenli egzersizin önemine dikkat çekti. Tedavide tıkanıklıkların açılması için anjiyografik yöntemlerin uygulanabileceğini belirten Uğur, cerrahi müdahalelerin hastaların ilerideki cerrahi şansına etki etmemesi gerektiğini söyledi.

Doğru teşhis ve tedavi ile periferik arter hastalığının ilerlemesi engellenebilir ve hastalar sağlıklarını koruyabilirler.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’nın ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyası yaklaşık 7,7 milyon kişiye ulaştı

Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa’ kampanyasıyla, 8 haftada toplam 7 milyon 673 bin 623 kişinin boy ve kilo ölçümü yapıldı.

Bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri kalp krizi riskini artırıyor

Yozgat Şehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İmam Günay, özellikle gençler arasında yaygınlaşan halı saha maçlarının ciddi sağlık riskleri doğurabileceği uyarısında bulundu. Isınma yapılmadan, sağlık kontrolü olmadan gerçekleştirilen yoğun egzersizlerin kalp krizi riskini artırabileceğini belirten Günay, “Bilinçsizce yapılan halı saha maçları ölümle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle spor öncesi mutlaka kardiyolojik muayene yapılmalı” dedi.

72 yaşında hâlâ ince ve enerjik! Brigitte Macron spor hocası da kullanmıyor: 1 alışkanlığı yetiyor!

72 yaşında ama hâlâ enerjik, zarif ve dikkat çekici… Fransa’nın First Lady’si Brigitte Macron, yaşına meydan okuyan görünümüyle hem ülkesinde hem de dünyada ilgi odağı olmaya devam ediyor. Peki sırrı ne?

Hekime ‘Hasta gelmedi’ cezası: Hasta yoksa, maaş kesintisi var

Yurttaşların 6 ayda bir Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmaması nedeniyle aile hekimlerinin maaşlarında kesinti yapılmasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Genel Sekreteri Dr. Gökhan Erdoğan “Sağlık hizmeti almak üzere ASM’lere başvuru yapmayan vatandaşlar nedeniyle hekimin maaşının kesildiği başka bir ülke yoktur” açıklamasında bulundu.

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

Kabızlığa hangi yiyecekler iyi geliyor?

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.