Çatışmalar, askeri harcamaları uçurdu

2024 Askeri Harcamalar Raporu: Avrupa ve Orta Doğu’daki Artışlar

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan rapora göre, geçtiğimiz yıl dünya genelinde askeri harcamalar yükseldi. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki büyük artışlar dikkat çekti. Raporda, bazı Avrupa ülkelerinde “benzeri görülmemiş” artışlar yaşandığı belirtildi. Askeri harcamalar 2023’e göre yüzde 9.4 artarak 2.7 trilyon dolara ulaştı. Aynı zamanda 2024, art arda askeri harcama artışlarının yaşandığı 10. yıl oldu. Bu veriler, Soğuk Savaş sonrası yıllardaki en büyük artışı temsil ediyor.

ABD, Çin ve Rusya

Rapora göre, en fazla harcama yapan 15 ülkenin tamamı ve 100’den fazla ülke 2024’te askeri bütçelerini artırdı. ABD, Çin ve Rusya, 2024 sıralamasında ilk üç sırada yer aldı. ABD, toplam askeri harcamaların yüzde 37’sini gerçekleştirerek savunma bütçesini 997 milyar dolara çıkardı. Çin, yüzde 12’lik payla 314 milyar dolara yükselirken Rusya’nın savunma bütçesi yüzde 38 artarak 149 milyar dolara ulaştı.

Avrupa sıralamasında Almanya ilk sırada yer aldı. Dördüncü sırada bulunan Almanya’nın askeri harcamaları 2024’te 88.5 milyar dolara ulaştı. Almanya, 2023’te yedinci sıradaydı. Almanya’yı sırasıyla Hindistan, İngiltere, Suudi Arabistan, Ukrayna, Fransa ve Japonya takip etti. Türkiye ise en fazla savunma harcaması yapan 20 ülke arasında yer aldı.

Türkiye 17’nci sırada

Türkiye, 2024 yılında en çok savunma harcaması yapan 17’nci ülke oldu. 2023’te 19’uncu sırada yer alan Türkiye, küresel bazda iki sıra yükseldi. Türkiye’nin savunma harcamaları 2024’te 25 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşti ve 2023’e göre yüzde 12 arttı. NATO’nun ABD’den sonra en büyük ordusuna sahip olan Türkiye’nin GSYİH’nin yüzde 1,9’unu savunmaya ayırması dikkat çekici bir gelişmedir.

Related Posts

ABD’de konut fiyatlarının artış hızı yavaşladı

ABD’de S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, şubatta yıllık bazda yüzde 3,9 yükselerek konut fiyatlarının artış hızındaki yavaşlamaya işaret etti.

İşte sefaletin tablosu! Açlık sınırı asgari ücretin neredeyse iki katına çıktı

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’nun yaptığı Nisan ayı araştırmasına göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 178 liraya, yoksulluk sınırı 79 bin 413 liraya yükseldi. Bu oran ise asgari ücretin neredeyse iki katı oldu

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi Tekirdağ’da doğal gaz üretimini artırdı

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin desteğiyle hazırladığı sondaj programı kapsamında, Tekirdağ’da açtığı yeni kuyularla üretimini artırarak, doğal gaz çıkarmaya devam ediyor.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

İş insanı Ali Osman Boyner son yolculuğuna uğurlandı

Boyner Holding ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) kurucularından, Boyner Grubu Onursal Başkanı Ali Osman Boyner’in cenazesi İstanbul’da düzenlenen töreninin ardından toprağa verildi.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası 2025 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Banka net kârını geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 70 artırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir